Landsretsdom: Bilister skal have tid til at hente parkeringstilladelse

Dom fra Østre Landsret (B-638-13) giver FDM medhold i, at bilisterne skal have rimelig tid til at hente deres parkeringsbillet, inden parkeringsvagten kan udskrive en bøde. Private parkeringsselskaber bør informere bilister om, hvor lang tid de har til at hente deres billet, mener FDM.

Hvor lang tid må man bruge på at hente en parkeringsbillet, inden parkeringsvagten må give dig en bøde? Det var omdrejningspunktet for den sag, som landsretten netop har givet FDM medhold i.
Det private parkeringsselskab, City Parkering, havde givet en parkeringsafgift til et FDM-medlem, mens hun først var forbi et lukket ejendomskontor og derefter en beboer for at få den påkrævede gæsteparkeringslicens. Det tog hende formentlig omkring et kvarter, og da hun klagede over bøden, forklarede selskabet, at de har en intern observationstid på 10 minutter. Men det fremgik ikke af skiltningen på parkeringspladsen, og det har Østre Landsret lagt vægt på.

Tider skal fremgå af skiltet

De selskaber, der står bag reglerne på parkeringsområdet, skal skilte med dem, så bilisterne ikke går i parkeringsfælder og kommer til at betale for at overtræde et ukendt vilkår. Desuden skal de give bilister mulighed for at have rimelig tid til at hente en parkeringsbillet eller anden nødvendig tilladelse. Det var ikke tilfældet i denne sag, da skiltet ikke angav, hvor man skulle hente gæsteparkeringslicensen, og da det tog tid at hente den hos beboeren, forklarer advokat i FDM, Lennart Fogh, der førte sagen i landsretten.

Kan hjælpe mange bilister
FDM og medlemmet tabte i første omgang sagen i byretten, men har altså nu fået medhold i landretten. Det er blot en blandt mange lignende sager, som FDM modtager klager over, og dommen kan derfor hjælpe mange bilister.

Dommen siger klart og tydeligt, at bilister skal have rimelig tid til at hente en parkeringsbillet eller -tilladelse, og den bør derfor påvirke retspraksis, så lignende sager ikke tabes af bilisterne. Samtidig bør de private selskaber skilte med en rimelig observationstid og først udskrive en afgift, når bilisten har haft reel mulighed for og rimelig tid til at skaffe en billet. Observationstiden kan variere afhængigt af afstanden fra parkeringspladserne til det sted, man skal hente en billet eller gæstelicens, siger Lennart Fogh.